Milliseid Toite Tuleks Koos Tarbida

Milliseid Toite Tuleks Koos Tarbida? Parimad Toidukombinatsioonid Tervise Heaks

Milliseid Toite Tuleks Koos Tarbida

Tervislik toitumine ei seisne üksnes selles, mida süüa, vaid ka selles, kuidas erinevad toiduained omavahel sobivad. Mõned toidud toetavad üksteise imendumist ja mõju, samas kui teised võivad üksteise kasulikku mõju vähendada. Õigete toidukombinatsioonide kasutamine võib parandada toitainete omastamist, seedimist ja üldist heaolu. Selles artiklis toome välja toiduained, mida tasub koos tarbida.


1. Rauda sisaldavad toidud + C-vitamiin

Rauarikkad taimsed toidud (nt läätsed, spinat) imenduvad paremini, kui neid tarbida koos C-vitamiinirikaste toitudega (nt paprika, apelsin, brokoli).

Näide: Läätsesalat sidrunimahlaga või spinat apelsiniviiludega.


2. D-vitamiin + rasvad

D-vitamiin on rasvlahustuv vitamiin, mistõttu imendub see paremini koos tervislike rasvadega (nt avokaado, oliiviõli, pähklid).

Näide: Munad avokaadoga või lõhe oliiviõliga salatis.


3. Tomat + oliiviõli

Tomat sisaldab lükopeeni – võimas antioksüdant –, mis imendub kehas paremini rasvadega. Oliiviõli suurendab lükopeeni omastamist oluliselt.

Näide: Tomati-mozzarella salat oliiviõliga.


4. Kurkum + must pipar

Kurkumis sisalduv kurkumiin on tuntud oma põletikuvastaste omaduste poolest, kuid see imendub halvasti. Must pipar sisaldab piperiini, mis suurendab kurkumiini imendumist kuni 2000%.

Näide: Kurkumiga maitsestatud riis või kuldne piim musta pipraga.


5. Probiootikumid + prebiootikumid

Probiootikumid (nt jogurt, keefir) vajavad “kütust”, et soolestikus ellu jääda. Prebiootikumid (nt banaan, sibul, kaer) toetavad nende kasulike bakterite elutegevust.

Näide: Jogurt banaaniga või keefir kaerakliidega.


6. Täisteratooted + B-vitamiinid

Täisteratooted on rikkad B-vitamiinide poolest, kuid kui neid kombineerida tumeroheliste lehtköögiviljadega, paraneb nende toitainete omastamine veelgi.

Näide: Täisterapasta spinatipestoga.


7. Kala + rohelised köögiviljad

Rasvane kala (nt lõhe, makrell) sisaldab D-vitamiini ja oomega-3-rasvhappeid. Kui lisada juurde rohelisi köögivilju (nt brokoli, lehtkapsas), saab kehale tugeva annuse põletikuvastaseid toitaineid.

Näide: Ahjulõhe brokoli ja lehtsalatiga.


Kokkuvõte

Toiduainete teadlik kombineerimine võib parandada toitainete imendumist ja tugevdada immuunsüsteemi. Kombineerides õigesti näiteks rauda ja C-vitamiini, kurkumit ja pipart või probiootikume ja prebiootikume, suurendame toidu kasulikku mõju organismile.